Isı Yalıtımı, Prekast Ve Olması Gerekenler
Isı Yalıtımı Prekast , özellikle Türkiye gibi bir yılda dört mevsimi sırasıyla yaşayan ve her mevsimde yalıtım ile ilgili sorunlar getiren bir coğrafyada yalıtımda en dikkat çekici nokta olan geçirgenliği, ısı kayıplarını minimuma indirmek için doğru kalınlıkta doğru mukavemette ve gerçek doğru malzemeyi kullanmak gerekmekte ve bu hususa önem vermeliyiz. Yapılarımızda yaz ve kış aylarında ısı kayıplarını ve ısı köprülerini oluşturmak ve iletkenlik değer oranı yeterli olan malzemeler kullanmamız gereken malzemelerdir. Bunun yanı sıra dünya küresel ısınmaya doğru giderken iklim değişiklikleri her geçen gün biraz daha kendini göstermekte ve değişmeye devam etmektedir. Ülkemizde nüfusumuza ve artan nüfusumuza göre doğal organik kaynaklarımızda giderek azalmakta ve kaynaklar azaldığı gibi enerji maliyetleri de her geçen gün yükselerek tüketicileri maddi olarak olumsuz etkilemektedir. Prekast cephe malzemesi ile cepheleri kaplanmış yapılarda enerji bedellerinin normale göre % 70 altında ve tüketicileri mutlu etmektedir.
Prekast dış cephe panelleri, betona ve cephe betonlarına göre ısı yalıtımı açısından en iyi olmasına rağmen yalnız başına ısı yalıtım malzemeleri olarak sayılmamaktadır. 09.10.2008 tarihli 27019 sayılı Resmi Gazete’de çıkan binalarda ısı yalıtımı yönetmeliğine göre bütün yerleşim alanlarındaki binalarda ısı yalıtımı uygulanması gerekmektedir. TS 825’e göre ısı yalıtım malzemelerinin ısıl iletkenlik değeri 0,015-0,090 W/mK arasında değişmektedir. Isı yalıtımlı prekast cephe paneli sistemleri açısından bu değerler 0,8-1,2 W/mK arasındadır.
Isı iletkenlik katsayısı (W/mK), malzemenin ısıyı ne kadar ilettiğini gösterir. Isı iletkenlik değeri ne kadar küçükse, malzeme ısıyı o kadar az iletir.
Isı iletkenlik değeri düşük olan yapı malzemelerini tercih etmeniz; daha düşük ısıtma ve soğutma maliyetleri, daha az çevre kirliliği, binanın iç ve dış etkenlerden korunmasını yapılarınızın uzun ömürlü olmalarını sağlar. Prekast cephe olarak üreterek devam ettiğimiz elemanları yaşadığımız ülkenin yılda dört mevsimi de görmesi cephe uygulamaları hususunda kullanılabilecek en uygun en dayanıklı ve avantajlı dış cephe elemanı olarak seçmeniz en doğrusu olacaktır. Isı yalıtımlı olarak üretilen et kalınlığı GRC standartları gereği 15 mm olarak üretilmekte olup kabuk olarak adlandırdığımız paneller ise GRC standartları gereği 10-12 mm olarak üretilmektedir. Bu kalınlıklarda granül olarak üretilen paneller yapıya çok hafif bir malzeme olarak monte edilmiş olup ağır yükler bindirilmesi sorusunu böylelikle ortadan kaldırmıştır. M2 ‘ye düşen ağırlık 55 kg dır. Cephe sistemlerimiz oldukça zengin ve estetik çözümlere sahiptir. Panel olarak düşünülen cepheler tasarlandığı amaca hizmet edecek şekilde inşa edilir hem dış konfor; can güvenliği ve estetik olarak, hem de iç konfor açısından sonuç oldukça başarılı sonuçlar verir. Ara birleşen ve bağlantılarda oldukça iyi çözümler getirerek bu kısımları rahatlıkla çözmenizi sağlamakta siz değerli kullanıcılarına parapet, iç ve dış köşeler, eğimli yüzeyler, zemin bitiş detayı, taş ya da metal birleşimler, soffit ya da herhangi bir tipik duvar birleşim detayında kolaylık sağlar.
Belirtilen bina hareketlerinden, ısıl ve rüzgar yükünün nasıl problemler oluşturabileceği tasarım aşamasında alınan çözümlerle giderilebilir. Binanın sismik hareketlere bağlı olarak, bina dış kabuğunun su geçirimsizlik performansının bir bütün olarak uzun süre devam etmesini sağlayabilmek ve cepheyi oluşturan bileşenlerin düşmeyeceğini garanti edebilmek gerekir. Ayrıca, kritik sızdırma bölgeleri mümkün olduğunca azaltılmalı, en iyi sızdırmaz malzeme kullanılarak, doğru uygulama yapılmalıdır. Cephe sistemini oluşturan panelleri, panel çerçevesi ile bir bütün haline getirerek, destek elemanı ile arasında bağlantılarını sıfırlamak ve bitişik paneller arasındaki sızdırmazlık noktasında serbest kaymaya yanal basınca müsaade etmek gerekir. Cephe sistemleri bitişik konstrüksiyon elemanları arasında yeterli yatay makaslama etkisini absorbe edecek şekilde tasarlanamaz ise cam kırılmalarına, metal panellerde çökme darbe ya da giydirme cephe panellerinde strüktürel başarısızlığa sebep olurlar.
Isı Yalıtımı, Prekast Ve Olması Gerekenler – Mono Prekast – Prekast Nedir? – Prekast Ürünler – Prekast Cephe