Prekast Nasıl Boyanır? Boya İşleri Teknik Şartnamesi
Prekast Cephe Boya ve PRekast Boyası Tamiri.
Malzemeler üretici firmanın tariflerine uygun standartlarda olacaktır.
Üretici firmanın ISO9001 belgesine sahip olması gerekmektedir. Ürün TSE normlarına veya uluslararası kuruluşlar tarafından verilen akredite ve (karbon dioksit difüzyonu dayanımı, su buharı geçirimi, su emme, su geçirgenliği, çatlak köprüleme) diğer gerekli sertifikalara uygun olacaktır.
Malzemeler sertifikalı, proje şartlarına ve mahal listesine uygun olacaktır. Boya örnekleri ve renk kodları Mimari Ofis ve/veya Proje Yönetimi tarafından onaylanacaktır. Renk kodlarının belirlenmesinde Jotun 576 Exterior Colours kullanılması tavsiye edilmektedir.
Rutubet ölçümü yapan uygun ölçüm cihazları bulunabiliyorsa rutubetin %75’in altında olmasına dikkat edilmelidir.
YÜZEY HAZIRLIĞI VE ASTAR UYGULAMASI
Prekast Yapının dış cephelerine profil boru iskele sistemi ve/veya asma iskele sistemi gerekli tüm emniyet tertibatları alınarak kurulduktan sonra yüzey hazırlığı işlemine başlanmalıdır.
Astar ve boya uygulaması öncesi uygulanacak, yüzey koruyucu sistemin yüzeye tam olarak yapışmasını sağlamak için boyanacak alanlar, basınçlı tatlı su yıkaması ile yıkanmalıdır.
Yıkama işleminde kullanılacak olan suyun basıncı max: 80-100 bar civarında olmalı yıkama tabancası yüzeye min 25 cm yakından tutularak yıkama işlemi yapılmalıdır.
Yüzeydeki tüm kabarmış boya tabakaları kazınmalıdır.
Cephe panel derzlerinde bulunan, deforme olmuş mastikler yenileri ile değiştirilmelidir. Yeni çekilecek poliürethan mastiğin çökmesini engellemek amacıyla polietilen fitil kullanılmalıdır. Kullanılacak olan mastik; kuruduktan sonra su geçirmeyen, hava şartlarına dayanıklı ve uzun süre esnekliğini koruyan, su bazlı boya ile boyanabilen, yüzeyinde yağ içermeyen, su, rüzgâr, güneş ve neme dayanıklı, ulaslararası bir marka poliürethan mastik olmalıdır.
Su izolasyon zafiyetleri giderilmelidir.
Boyanın altına su geçişini engellemek için buna sebep olabilecek detaylar (denizlik,harpuşta, süpürgelik vb.) boya uygulaması öncesinde mutlaka çözülmelidir.
Gerekli yerlerde çatlak tamiratı yapılmalıdır. Çatlaklar, hacim kaybetmeyen çimento bazlı, Prekast yüzeyde uygulanabilen, elyaf katkılı tamir harçları ile kapatılarak boya sistemi uygulamasına geçilebilir.
ASTAR UYGULAMA :
Tüm cephe panelleri, astarlanmış ve astarlanmamış genel cephelerde Jotashield Yüzey Güçlendirici Astar hacmen maksimum % 10 oranında Thinner No 7 ile inceltilerek tek kat uygulanır. inceltmede kesinlikle başka ürün kullanılmamalıdır.
Yüzey hazırlıklarının tam anlamıyla yapıldığından emin olunmalı, eksiklikler giderilmeli, yapılan çatlak tamirlerinin kürlenmesini tamamladığından emin olunmalıdır.
Boya uygulaması öncesi astarın kuruma sürelerine dikkat edilmelidir. (Bakınız teknik föy: Kuruma süreleri) Pratik olarak astar uygulanan yüzeylerde boya uygulamasına ertesi gün geçilmelidir. Astar uygulanan yüzeylere en geç 72 saat sonra boya uygulaması yapılmalıdır. Çünkü astar, boya uygulamadan 3 günden fazla beklediği takdirde tozlanır, kirlenir ve boya yapışmasında sıkıntı yaşanabilir. Bu tür gecikmelerde astarlı yüzey zımparalanmalı, temizlenmeli ve boya uygulamasına geçilmelidir.
Önemli Not: Astar uygulamasında kullanılan rulolar astarın solventli olması sebebiyle belirli sürelerde aşınacaktır. Bu nedenle uygulama öncesi kontrol edilmelidir. Rulo fırça gibi ekipman temizliği Jotun Thinner No.7 ile yapılmalı kesinlikle başka ürünler kullanılmamalıdır.
Uygulama öncesi Prekast levhaların montajında derzlerin arasındaki polisülfit yada poliürethan dolgu/mastik üzerine ve özellikle sadece bu kısımlara kenarlara taşarak su bazlı Jotashield Alkali Dayanımlı Astar hacim olarak maksimum %10 oranında su ile inceltilerek tek kat uygulanır. Bu uygulamanın amacı bu kısımlardaki derz dolgu mastiğinin korumaya alınmasıdır. Bu uygulamada düz veya yuvarlak fırça kullanılması derz boşluklarını efektif uygulama adına daha uygun olacaktır.
Astar Kuruma Süreleri
Kuruma süresi; hava sirkülasyonu, sıcaklık, film kalınlığı ve uygulanan kat sayısı ile doğrudan ilgilidir.
- Verilen bilgiler, tekrar boyama işleminin aynı tip boya ile yapılması durumuna göre verilmiştir.
- Çok katlı uygulamalarda kuruma süresi, önceki katların sayısı ve toplam kalınlığından etkilenir.
- Yüzey, sonraki katın uygulanması öncesinde kuru ve her türlü kirden arınmış olmalıdır.
Her Kat İçin Yayılma Oranı
Yayılma oranı,uygulanan film kalınlığına, tekstür tipine,yüzey gözenekliliğine,yüzey bozukluklarına,sıcaklığa ve uygulama sırasındaki boya kaybına bağlıdır.
Ürün yüzeye 1 litre astar ile tek katta yaklaşık 9-10 m² boyanacak şekilde tatbik edilir. Bu değerden fazla olmamalıdır. Teneke dolumların 15 litre olduğu düşünülürse, 1 teneke ile tek kat maksimum 150 m² alan boyanır.
SONKAT BOYA UYGULAMA:
Astar uygulama sonrası, yatay alanlarda (Pencere sövelerinin, kat silmelerinin üstü vs) ve parapetlerde su izolasyonu sağlamak amacıyla Jotun Roofguard ürünü uygulanabilir. Roofguard, su geçirimsiz, esnek, kalın bir dış cephe emülsiyon
kaplamadır. Yapılacak uygulamada su geçirimsizliği sağlamak amacıyla m2’e 1kg şeklinde uygulanmalıdır. Uygulama esnasında ürün yüzeye mercan rulo ile 2 kat uygulanmalıdır. Uygulama sonrasında yüzeyde portakal kabuğu görünümü
oluşacaktır. Roofguard uygulaması bitirildikten sonra yüzeye;
Jotashield SuperDurable %100 saf silicon modifiye akrilik reçinesi ile en zorlu iklim koşullarına dayanım sağlamak açacıyla özel olarak geliştirilmiş, özel çekirdek yapısı ile esneklik sunan, dayanıklı ve uzun ömürlü bir bitişe sahip, mükemmel UV dayanımı sayesinde 20 yıla kadar koruma sunan 10-16 derece parlaklığında ipek mat, hacmen %38-42 kat madde oranlı, su bazlı, nefes alabilir dış cephe boyası uygulaması öncesi astar uygulamasının doğru yapıldığına dikkat edilmelidir.
Bekleme süresi olan en az 12 saat, en fazla 72 saat kriterlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Ürün yüzeye iki kat olarak uygulanır. Katlar arası bekleme sürelerine dikkat edilmelidir.(Bakınız Teknik föy)
Kullanılacak boya su bazlı bir boya olmalıdır. Ekipman temizliğinde su kullanılır.
Ürün yüzeye tek katta 35 mikron olacak şekilde tatbik edilmelidir. Yapılacak 2 kat uygulama sonucunda 70 mikron kuru film kalınlığı elde edilmelidir. Ürün istenildiği taktirde maksimum %10 oranında inceltilmelidir. Koyu renk uygulamalarda ürün
inceltilmeden direkt yüzeye uygulanması tavsiye edilir.
Boyalar ve astarlar işveren tarafından önerilecek ürün tipleri olacaktır ve malzemeler şantiye tesliminde işveren temsilcisi tarafından görülerek uygun olduğuna dair onaylayacaktır.
Boya Kuruma Süreleri
Kuruma süresi; hava sirkülasyonu, sıcaklık, film kalınlığı ve uygulanan kat sayısı ile
doğrudan ilgilidir.
- Verilen bilgiler, tekrar boyama işleminin aynı tip boya ile yapılması durumuna göre verilmiştir.
- Çok katlı uygulamalarda kuruma süresi, önceki katların sayısı ve toplam
kalınlığından etkilenir.
- Yüzey, sonraki katın uygulanması öncesinde kuru ve her türlü kirden arınmış olmalıdır.
Her Kat İçin Yayılma Oranı
Yayılma oranı,uygulanan film kalınlığına, tekstür tipine,yüzey gözenekliliğine,yüzey bozukluklarına,sıcaklığa ve uygulama sırasındaki boya kaybına bağlıdır.
Uygulamalar Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Tüm yüzeyler, toz kir ve yağdan arındırılmış olmalıdır. Yağışlı havarla uygulama yapılmamalıdır. Yağış sonrası yüzeylerin kuru olduğundan emin olunmalıdır.
Boya sisteminin tatbiki esnasında bağıl nemin % 75 altında olmasına, çiğlenme noktası ile yüzey sıcaklığı arasında + 3 °C fark olmasına, hava ve yüzey sıcaklığının 5 °C ve üzerinde olmasına, yüzey nem içeriğinin boya için maksimum % 16 solvent bazlı astar için maksimum
%4 olmasına dikkat edilmelidir. Kuruma süreleri için teknik föy baz alınmalıdır.
UYGULAMA
Yapının dış cephelerine profil boru iskele sistemi ve/veya asma iskele sistemi gerekli tüm emniyet tertibatları alınarak kurulduktan sonra yüzey hazırlığı işlemine başlanmalıdır.
Astar ve boya uygulaması öncesi uygulanacak, yüzey koruyucu sistemin yüzeye tam olarak yapışmasını sağlamak için boyanacak alanlar, basınçlı tatlı su yıkaması ile yıkanmalıdır.
Yıkama işleminde kullanılacak olan suyun basıncı max: 80-100 bar civarında olmalı yıkama tabancası yüzeye min 25 cm yakından tutularak yıkama işlemi yapılmalıdır.
Cephe panel derzlerinde bulunan, deforme olmuş mastikler yenilenmelidir. Su izolasyon zafiyetleri giderilmelidir.
Gerekli yerlerde çatlak tamiratı yapılmalıdır. Çatlaklar, hacim kaybetmeyen çimento bazlı, prekast yüzeyde uygulanabilen, elyaf katkılı tamir harçları ile kapatılarak boya sistemi uygulamasına geçilebilir
ÖNERİLEN UYGULAMA EKİPMANLARI
Projede uygulanacak boyanın performansı kadar, kullanılan ekipmanların özellikleri
de, elde edilecek yüzeyin performansı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Jotun, boya uygulama sürecini kolaylaştıran ve boyanın mükemmel bir şekilde uygulanmasını sağlayan, 70 yılın üzerinde tecrübesiyle, fırça ve rulo üreticisi İsveçli Anza ile işbirliği yapmaktadır.
Uygulama kolaylığı ve mükemmel yüzey görünümü için, Jotun tüm ürünlerinin uygulamasında Anza boya ekipmanlarının kullanılmasını tavsiye eder.
ASTAR & SONKAT UYGULAMASI İÇİN ÖZEL RULO VE EKİPMANLARI:
Özel dokusu ve 22 mm tüy uzunluğu sayesinde yüksek boya alma kapasitesi ve rulonun yüzeydeki her noktaya ulaşmasını sağlayan üstün kapatıcılık özelliğiyle mükemmel bir yüzey elde edilmesini sağlayan, prekast yüzeyler hariç, her tip yüzey üzerinde uygulanabilien Anza Pembe Rulo önerilmektedir.
Tekstürlü yüzey oluşturmak için Anza Mercan Rulo önerilir.
Prekast yüzeyler için, özel dokusu ve 18 mm tüy uzunluğu sayesinde yüksek boya alma kapasitesi ve rulonun yüzeydeki her noktaya ulaşmasını sağlayan üstün kapatıcılık özelliğiyle mükemmel bir yüzey elde edilmesini sağlayan Anza Yeşil Rulo önerilmektedir.
Önerilen rulonun boyu 23 cm uzunluğunda olup, hafifliği sayesinde uygulama kolaylığı ve verimlilik sağlayan Aluminyum rulo sapı ile birlikte kullanılması önerilir. Yüsek alanlara daha rahat erişilmesini sağlayacak, ergonomik ve aluminyum malzemeden üretilmiş hafif Anza Rulo Uzatma Aparatı önerilir.
SONKAT KESTİRME FIRÇASI:
İç cephe kestirmeleri için, 35, 50 ve 70 mm genişlik ölçüsü seçenekleri ve ergonomi uzmanlarınca tasarlanmış, farklı tutma alanları oluşturulmuş, yorulmadan, uygulama kolaylığı sağlayan Anza Platinium Fırça önerilir.
Özel kıl yapısı sayesinde çok yüksek boya alma kapasitesi ise tek seferde, uzun biralanda kestirme uygulaması sağlayarak mükemmel yüzey elde edilebilir.
Paslanmaz çelik gövde içerisinde kullanılmıi epoksi yapışkan sayesinde, Uygulama esnasında kıl kaybı yaşanmamaktadır.
Belirtilen temizlik esaslarına uyulduğu sürece, Anza Platinium Fırça çok uzun süre kullanılabilir.
Fırçanın kenarında yer alan özel aparat sayesinde, fırça uygulama aralarında boyatenekesi kenarında, boya ile temas ettirilmeden bekletilebilir.